email :
lozinka :
Utorak, 14-7-2020
Izabrali ste preporuku :
Planina Kozara se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, Bosna i Hercegovina. Prostire se između četiri toka rijeka: Save, Vrbasa, Une i Sane.

Nacionalni park Kozara zauzima centralni dio planine Kozara, a nastao je 1967. godine s ciljem zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozara. Ono što Nacionalni park čini posebnim jesu njegove prirodne ljepote - izraženi vrhovi, grebeni, padine..., izvori planinskih rijeka i potoka, te listopadne i četinarske šume.

Ljubitelji sporta mogu uživati u planinarenju, planinskom biciklizmu, parglidingu, canyoningu, sportskom penjanju i skijanju u preljepom ambijentu kozarskih šuma, stijena, polja i vodotoka, uz pratnju iskusnih vodiča i poznavalaca prirode. Pored sadržaja za ljubitelje sporta, unutar Nacionalnog parka nalazi se i loviste sa raznovrsnim lovnim objektima.

Jezgro kulturnih i istorijskih sadržaja Nacionalnog parka čini spomenički kompleks na Mrakovici, gdje se održavaju brojne kulturne manifestacije tokom cijele godine.

Smještajni kapaciteti se pretežno nalaze na Mrakovici (hotelski, motelski, bungalovi i restoran NP), ali može se naći i u blizini samog parka u vidu hostela.

Nacionalni park Kozara je član Federacije nacionalnih parkova Evrope - EUROPARC.

Mislim da je ovo i više nego dovoljno razloga da posjetite Nacionalni park Kozara i uživate u sadržajima koje nudi.
Untitled Document