email :
lozinka :
Utorak, 14-7-2020
Izabrali ste preporuku :
Koliko ste puta poželeli da pobegnete iz Beograda makar na vikend? Da se sklonite od gužve, saobraćajnih zastoja, asfalta i zagađenog vazduha. Pravo mesto za vas bi mogle da budu Divčibare, planinsko mesto na centralnom delu planine Maljen. Nalaze se na oko 120 km od Beograda i do njih se stiže za oko 2 sata auto(stopo)m. Put vodi Ibarskom magistralom, a potom postoji više varijanti preko Valjeva ili Mionice. Put preko Mionice je nešto kraći, ali ukoliko idete autostopom veća je šansa da ćete naći prevoz preko Valjeva. A kada stignete do Divčibara na prijatnih 900-1000 metara nadmorske visine, shvatićete da ste na pravom mestu. Na mestu na kome možete da budete u skladu s prirodom. A ako se dovoljno opustite i uspete da čujete tihi huk šume dok se kroz nju provlači svež planinski vetar, postaće vam jasno da ste deo nje. Posle toga ćete se uvek vraćati na Divčibare. Ili možda odlučite da se ne vraćate sa Divčibara.

U letnjem periodu na Divčibarama nikad nije previše toplo. U toku dana je idealna temperatura za duge šetnje po prirodi. Potrudite se da obiđete što više obeleženih planinarskih staza jer će vas one dovesti do vrhova i vidikovaca koje ne biste želeli da propustite. Ne zaboravite da ponesete topliju garderobu za večernje časove.

Ako dođete u zimskom periodu, moći ćete da se opustite uz lagano skijanje na staroj ski stazi ili da oprobate svoju veštinu na novootvorenoj i znatno zahtevnijoj ski stazi. Ako vas privlače zimski sportovi, najbolje bi bilo da smeštaj potražite u delu između dve ski staze. Smeštaja ima i hotelskog i privatnog, raznih kategorija, za svačiji ukus i svačije mogućnosti.

Van letnje i zimske turističke sezone na Divčibarama je posebno mirno i opuštajuće. Tada vam neće trebati puno vremena da zaboravite na svakodnevne brige i stres i da shvatite da život ne mora da bude neprestana trka. Da postoji drugi svet i drugi ljudi koji nikada ne kasne jer nikuda ne žure.
Untitled Document